SDKO

Euromelanoma – för deltagande mottagningar

Den nationella koordinatorn samt SSDVs Sektion för Dermatologisk Kirurgi och Onkologi (SDKO) uppmuntrar hudmottagningar i Sverige (såväl inom offentlig som privat sektor) att delta i Euromelanomakampanjen.

Internationellt uppmanas till gratis hudkontroll och öppna mottagningar under kampanjen, men i Sverige har vi beslutat at istället erbjuda remissfria tider för hudcancerscreening. Patienterna bokar och betalar för besöket som vanligt. Det är valfritt att delta som mottagning och alla mottagningar bestämmer själva vilka dagar och hur många tider man erbjuder. En åldersgräns på minst 18 år bör hållas.

Vill er hudmottagning delta? Anmäl mottagningen till Åsa Ingvar (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.) och glöm inte att skriva:

  • Namn och adress till er mottagning
  • Vilka dagar ni erbjuder tider
  • Hur många tider ni avsätter
  • Hur ni vill att patienterna ska boka tiderna. (inkl. ev telefontider)
  • Kontaktperson på er mottagning och kontaktuppgifter till hen
Välkomna!

Hur går det till om mottagningen deltar i Euromelanomaveckan?

Nationellt görs en reklamkampanj som går ut genom traditionella och sociala medier. Med denna försöker vi nå allmänheten med information om primär och sekundär prevention av hudcancer. Ytterligare information finns på euromelanomas svenska hemsida www.euromelanoma.org/sweden där också all information om deltagande mottagningar läggs ut med antal tider och bokningsförfarande. Den nationella organisationen kan tyvärr inte hjälpa till med lokala annonser.

Tiderna till hudcancerscreening släpps 2-3 veckor innan själva kampanjen (brukar gå åt fort) om ni inte har uppgett något annat önskemål. En gratis online-bokningstjänst erbjuds av PDF.nu, om man önskar använda sig av denna kontaktas Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Deltagande mottagningar kommer att få ett paket ca 2 veckor innan kampanjen med posters, informationsbroschyrer och produktprover på solkrämer som kan delas ut till patienterna. För att ni ska få materialet i tid och för att ni ska få rätt mängd material ber vi er att anmäla er i tid. Inbjudan till att delta annonseras på ssdv.se, pdf.se och via utskick från SSDV och PDF.

Som del i mottagningsbesöket fyller alla patienter i ett frågeformulär som ni kan ladda ner härifrån https://www.euromelanoma.org/sweden. Gör så här:

  • Skriv ut det 2-sidiga frågeformuläret på fram- och baksidan av ett A4-ark, så att det blir ett papper per patient.
  • Patienten fyller i framsidan och behandlande läkare fyller i baksidan.
  • Avidentifiera genom att klippa bort det övre hörnet med ev personuppgifter (men rör ingen annan information i frågeformuläret som födelsedatan i fråga 2)
  • Direkt efter Euromelanomaveckan skickar ni frågeformulären till: Åsa Ingvar, Lasarettsgatan 15, 22185 Lund, invänta inte PAD-svar!
  • Bevaka de patienter ni tagit en stans- eller excisionsbiopsi ifrån. När PAD-svaren inkommit skicka de till Åsa Ingvar på adressen ovan.

Svenska Sällskapet för Dermatologi och Venereologi

Adress:  SSDVs kansli, Att: Agneta Andersson, S:t Johannesgatan 22, 753 12 Uppsala. E-mail: info@ssdv.se