SSDV-logga
  • Start
  • Svenska Dermato-Epidemiologiska Nätverket, SveDEN
  • Kommande kurser och workshops

Kommande kurser och workshops

Uppdaterad 2018-12-19

19:e Vadstena-möte i Dermatoepidemiologi 14-15:e mars 2019

 

 

SveDEN och Hudkliniken i Linköping inbjuder till vår nittonde workshop i dermato-epidemiologi. Mötet hålls enligt nygammal tradition i klosterstaden Vadstena.

 

 

 

I den kliniska vardagen är bullös pemfigoid (BP) en av våra mindre vanliga dermatoser som dock alltid kan vara det som nästa remiss-patient lider av, speciellt bland våra äldre patienter. Våra diagnostiska metoder fungerar ganska väl även om det finns en del differentiala diagnostiska alternativ som måste beaktas. Vi har även en rimlig förväntan att vår behandling kan vara effektiv men patientens liv påverkas ganska mycket av de besvär som upplevs och av den långa behandlingsperioden som krävs med bland annat systemiska steroider och steroid-sparande medel. Denna ständigt närvarande dermatos är väl värt en fördjupning avseende hur patienten har det och hur vi bäst ta hand om den.

 

 

 

En forskargrupp inom SveDEN som har beforskat tillståndets epidemiologi ska sätta scenariot för oss genom att redovisa deras fynd om tillståndets fotavtryck i våra register. Dr Line Kibsgaard från Århus, Danmark ska redogöra för hennes forskning kring BP. Hon kommer att ta upp associationer av BP till Multipel Skleros, kliniska ”alarm symptomer” och diabetes.  Dessutom kommer hon att berätta om vad forskningen har lett till i den kliniska vardagen i Århus och reflekterar över relationen mellan BP och dermatologisk åkommor generellt.

 

 

 

Målsättningen är att vi efter mötet i Vadstena kommer att ha en djupare förståelse för denna klassiskt dermatologiska åkomma samt kunna fundera på forskningsmetodiken och dess tillämpning på andra dermatologiska åkommor som skulle behöva studeras.

 

 

 

Dessutom kommer vi att få inblick i epidemiologiska och statistiska frågor kring användning av det som kallas ”vårddatalagren” (VDL) som genereras av sjukvårdens sammanställning av levererad vård. Docent Johan Lyth, statistiker vid Enheten för forskningsstöd, Regionöstergötland kommer att föreläsa om ämnet. Baktanken är att många av våra dermatologiska tillstånd kan beforskas på detta sätt.

 

 

 

Tid kommer också att finnas för diskussion av utvalda forskningsprojekt, pågående eller under planering.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Workshopen lämpar sig även för ST-läkare (del av delmål 2:15,21) speciellt om de planerar sitt förbättringsprojekt eller sitt vetenskapliga projekt. Vi startar med lunch kl. 12.00 på Klosterhotellet i Vadstena torsdagen den 14 mars 2017 och slutar kl. 15.00 fredagen den 15 mars. Detaljerat program kommer senare. Konferensavgiften är SEK 2,000. Deltagaren betalar också boende och resekostnader. Intresseanmälan kan göras till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

 

 

 

 

 

Idégruppen för SveDEN (Svenska Dermato-Epidemiologiska Nätverket): Åke Svensson,  Kristofer Thorslund, Anna Josefson, Laura von Kobyletzki, Oliver Seifert och Chris Anderson.

 

 

 

.

Svenska Sällskapet för Dermatologi och Venereologi

Adress:  SSDVs kansli, Att: Agneta Andersson, S:t Johannesgatan 22, 753 12 Uppsala. E-mail: info@ssdv.se